ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – 5 ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΣΤΗΝ ΥΔΡΑ
3 Μαΐου, 2019Με πολλή μεγάλη επιτυχία και πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκαν στο ΙΑΜΥ την Κυριακή 5 Μαΐου στις 8.30 το βράδυ τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής με τον τίτλο «5 Ζωγράφοι στην Ύδρα». Πρόκειται για έργα των Αλέξη Βερούκα, Σπύρου Λύτρα, Έφης Σούτογλου, Κατερίνας Χατζηγιαννούλη, και Πέτρου Ματζάκου.
11 Μαΐου, 2019100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ-ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΥΔΡΑΣ (1919-2019)
200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821
Με μια εξαιρετική εκδήλωση-συνδιοργάνωση του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ξεκίνησαν στο ΙΑΜΥ δύο σπουδαίοι επετειακοί εορτασμοί: τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας (1919-2019) και οι προ-εορτασμοί για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Κεντρικό πρόσωπο η εκλεκτή ιστορικός αναπλ. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μαρία Ευθυμίου. Σε τρία συνεχόμενα μαθήματα τεσσάρων περίπου ωρών το καθένα με θέμα « Η Ελληνική Επανάσταση του 1821: ένα δύσκολο εγχείρημα μιας περίπλοκης κοινωνίας» δίδαξε στο κοινό της Ύδρας γνωστές και άγνωστες πτυχές της Επανάστασης με το δικό της μοναδικά ξεχωριστό τρόπο, καθηλώνοντας στην κυριολεξία τους ακροατές της που κάθε φορά που τελείωνε το μάθημα την χειροκροτούσαν ακατάπαυστα!.. Στα τρία πολύωρα μαθήματά της αντιμετωπίστηκε η Επανάσταση του 1821 και τα πολύπλοκα κοινωνικά, διπλωματικά, ηθικά, ιδεολογικά και πολιτικά θέματα που την απασχόλησαν. Απαντήθηκε το ερώτημα εάν ήταν Επανάσταση ή όχι και, εάν ναι, ως προς τι… Διερευνήθηκαν οι αιτίες των δυσλειτουργιών που την έβλαψαν αλλά και των εμφύλιων συγκρούσεων που την έφεραν στα πρόθυρα του τέλους. Εντοπίστηκαν προσωπικές συμπεριφορές, παραδοσιακές αγκυλώσεις, ιδεολογικές εμμονές παράλληλα με υπερβάσεις και εκτινάξεις που λάμπρυναν τον ελληνικό επαναστατικό Αγώνα!
Οι μάχες, οι ναυμαχίες, οι συνθήκες, τα πρόσωπα, οι καταστάσεις, οι νοοτροπίες του 21, ξετύλιξαν το κουβάρι των γεγονότων της περιόδου εκείνης μέσω της εκλεκτής ομιλήτριας υφαίνοντας ένα υπέροχο και πέρα για πέρα αληθινό «τάπητα», αυτόν που μέσα από μάχες, αίμα, ίντριγκες, δολοπλοκίες, εμφυλίους αλλά και άφατο ηρωισμό των αγωνιστών, οδήγησε στην τελική ανεξαρτητοποίηση του νέου απελεύθερου Ελληνικού Κράτους. Ο καθοριστικός ρόλος των Δυτικών δυνάμεων στην ελληνική υπόθεση αναλύθηκε βήμα- βήμα από την Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, η οποία με την ενάργεια των λόγων της και την παραστατικότητα του ύφους της έκανε κοινωνούς των περίπλοκων καταστάσεων του Αγώνα όλους τους ακροατές των μαθημάτων της, εξοικειωμένους ή μη με την ιστορική εκείνη περίοδο .
Κατά γενική ομολογία η όλη εκδήλωση αποτέλεσε ένα αληθινό ευτύχημα για την Ύδρα και μία χρυσή ευκαιρία για τους τυχερούς που παρακολούθησαν τα τρία αυτά πολύωρα μαθήματα να μεταφερθούν στην ατμόσφαιρα της Επανάστασης να ζήσουν νοερά τις συνθήκες και τα γεγονότα της και να καταλάβουν τη μέγιστη σημασία της διεξαγωγής της και της, μετά από πολλές διαδικασίες, ευτυχούς κατάληξής της, για όλους εμάς τους Έλληνες απογόνους του σήμερα.
Η εκδήλωση έληξε με απονομή τιμητικού δώρου στην Μαρία Ευθυμίου από την Προϊσταμένη του ΙΑΜΥ Ντίνα Αδαμοπούλου. Πρόκειται για ένα πανομοιότυπο ορειχάλκινο αντίγραφο της ρωσικής αυτοκρατορικής «Βούλας», μιας περίτεχνης θήκης στην ουσία, που συνόδευε τα έγγραφα ελεύθερης ναυσιπλοϊας των Ελλήνων ναυτικών-ένα είδος διαβατηρίου- υπογεγραμμένο από τον εκάστοτε τσάρο της Ρωσίας του οποίου έφερε την ανάγλυφη σφραγίδα με βουλοκέρι.
[Ακολουθούν φωτογραφικά στιγμιότυπα από τα τρία μαθήματα της κ. Μαρίας Ευθυμίου στο ΙΑΜΥ στις 3-4 και 5 Μαϊου 2019.]