Έγραψαν για μας…
27 Οκτωβρίου, 2022ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑΣ μεταξύ Ι.Α.Μ.Υ. και EN.I.R.I.S.S.T.
3 Νοεμβρίου, 2022Στην κατάμεστη αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ύδρας, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Ομαδικής Εικαστικής Έκθεσης «Η ΑΛΛΗ ΘΑΛΑΣΣΑ», το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022.
Η Έκθεση αυτή, την οποία επιμελείται η ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού, αποτελεί συνδιοργάνωση του Δήμου Σκιάθου και του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ύδρας, στο οποίο και θα φιλοξενείται για τέσσερις μήνες, δηλαδή, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2023.
Υποδεχόμενη το εκλεκτό κοινό, η Διευθύντρια του ΙΑΜΥ, αρχειονόμος και ιστορικός Ντίνα Αδαμοπούλου, ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε στο ιστορικό και τις προσπάθειες που έχουν γίνει για το παραδοσιακό σκαρί «ΕΛΕΝΗ Π.», ιδιοκτησίας του ΙΑΜΥ. Όπως ανέφερε η κυρία Αδαμοπούλου, το σκαρί αυτό, που κατασκευάστηκε και ναυπηγήθηκε στη Σκιάθο το 1939, κηρύχθηκε το 1999 από το Υπουργείο Πολιτισμού ως διατηρητέο ιστορικό μνημείο της νεότερης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, οι οποίες τελεσφόρησαν πρόσφατα με την αποσπασματική του διάσωση και διατήρηση μέσω της ψηφιακής αποτύπωσης και των A/R και V/R σχετικών εφαρμογών.
Στη συνέχεια, η κυρία Αδαμοπούλου, έκανε αναφορά στην Έκθεση, αλλά και στη συνεργασία του ΙΑΜΥ με το Δήμο Σκιάθου, ενώ ακολούθησε η παρέμβαση του Δημάρχου Σκιάθου Θοδωρή Τζούμα μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος. Ο Δήμαρχος Σκιάθου, με γλαφυρότητα, αναφέρθηκε στην Έκθεση, αλλά και στην όμορφη συνεργασία του με τη Διευθύντρια του ΙΑΜΥ, αποτέλεσμα της οποία είναι η μεταφορά της Έκθεσης από τη Σκιάθο στην Ύδρα. Παράλληλα, μίλησε για τους πρόσφυγες που έφτασαν από την Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ στη Σκιάθο και για τον τρόπο που αυτοί δραστηριοποιήθηκαν στη ναυπηγική τέχνη.
Ακολούθησε ο σύντομος και «ποιητικός» χαιρετισμός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, ο οποίος συνεχάρη τη Διευθύντρια του ΙΑΜΥ και τους διοργανωτές για την Έκθεση, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην κυρία Ίριδα Κρητικού. Ο Μητροπολίτης Εφραίμ, έκλεισε με στίχους του Ελύτη, λέγοντας «είμαστε καπεταναίοι και θα αντέξουμε στις τρικυμίες».
Το λόγο έλαβε στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Σκιάθου Γιάννης Παρίσης, ο οποίος συγκίνησε τους παρισταμένους με το βιωματικό τρόπο με τον οποίο αφηγήθηκε περιστατικά από τη ζωή των ναυπηγών της Σκιάθου, που τα έζησε ζυμωμένος με την αρμύρα της θάλασσας από μικρό παιδί.
Τέλος, η ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού που επιμελήθηκε την Έκθεση, εξήγησε σε όλους το σκεπτικό με το οποίο πραγματοποιήθηκε η Έκθεση, με προοπτική όχι μόνο να τιμηθεί η Επέτειος Μνήμης των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά και να αναδειχθεί η ιστορική διαδρομή των ανθρώπων που φεύγοντας από την Αγία Παρασκευή στο Τσεσμέ και φτάνοντας στην «άλλη θάλασσα» της Σκιάθου μετέφεραν το δικό τους πολιτισμό και τις παραδόσεις. Η κυρία Κρητικού, στο τέλος, ξενάγησε τους εκλεκτούς παρισταμένους στην Έκθεση, παρουσιάζοντας τα έργα.
Την όμορφη αυτή εκδήλωση, τίμησαν με την παρουσία τους: Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Νεκτάριο Δαρδανό, το Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Πρωτ. Ακίνδυνο Δαρδανό και το Διάκονο Ιωάννη Καρπασινό, ο πρ. Δήμαρχος Ύδρας Κώστας Αναστόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, πρ. Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος και Αιγαίου και πρ. Δήμαρχος Πόρου Σπύρος Σπυρίδων, ο πρ. Υπουργός Ανδρέας Ανδριανόπουλος, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου «Πρόοδος στην Πράξη» και πρ. Βουλευτής Παναγής Καλαντζής με τη σύζυγό του Τζίνα Σπάρτακου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Παναγιούλα Δασκαλάκη και Μανώλης Καραμήτσος, ο Πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Βροντάκης, ο Πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Σκιάθου Γιάννης Παρίσης, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας των εν Αθήναις Υδραίων Γιάννης Σαχίνης, ο Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης, η γκαλερίστα Μιράντα Σοφιανού από την Ένωση Ξενοδόχων Ύδρας, οι εικαστικοί Μάρκος Γεωργιλάκης (διδάσκων στην ΑΣΚΤ), Κρίστι Γρηγορίου, Μαρία Γέρουλα και Κατερίνα Κασσαβέτη που συμμετέχουν με έργα στην Έκθεση, ο ζωγράφος Φραγκίσκος Δουκάκης και η σύζυγός του Δήμητρα Δουκάκη, ο σκηνοθέτης και animator Παναγιώτης Ράππας και η εκπαιδευτικός και ηθοποιός Ματίνα Ντούσκου, ο αρχιτέκτων Νίκος Μίχος, η νομική σύμβουλος του ΙΑΜΥ Τζένη Μπαλτά, ο Υδραίος πλοίαρχος Τάκης Ράππας και η σύζυγός του Νεκταρία, ο ανταποκριτής των Υδραϊκών γεγονότων Σπήλιος Σπηλιώτης, αρκετοί Υδραίοι και πολλοί φίλοι και επισκέπτες της Ύδρας και του Μουσείου μας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πλαίσια αυτής της Έκθεσης, όπως ανακοίνωσε η Διευθύντρια του ΙΑΜΥ Ντίνα Αδαμοπούλου, θα πραγματοποιηθούν δύο εκπαιδευτικά Προγράμματα. Το ένα θα αφορά στη ζωγραφική και το άλλο στην κεντητική. Σκοπός των εκπαιδευτικών αυτών προγραμμάτων, που θα απευθύνονται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών, είναι η συμβολή του ΙΑΜΥ μέσω αυτής της Έκθεσης στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και του πολιτισμού των αλησμόνητων πατρίδων.