Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Παράλληλοι Βίοι Τέχνης» το Σάββατο, 7 Οκτωβρίου 2017 στις 20:00 στην αίθουσα Διονυσίου και Ίνγκριντ Κουντουριώτη, στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Παράλληλοι Βίοι Τέχνης»  το Σάββατο, 7 Οκτωβρίου 2017 στις 20:00 στην αίθουσα Διονυσίου και Ίνγκριντ Κουντουριώτη, στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας.

Σε μία γεμάτη από κόσμο αίθουσα το Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης έργων του Λάμπρου Ορφανού & της Έλλης Μουρέλου Ορφανού με τον τίτλο «Παράλληλοι Βίοι Τέχνης». Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των 100 χρόνων από την γέννηση του σπουδαίου  χαράκτη Λάμπρου Ορφανού (1916-1995) σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας –Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, ενός εκ των  σημαντικότερων πολιτιστικών Ιδρυμάτων της χώρας μας.  Η έκθεση ζωγραφικής με έργα του καλλιτέχνη  και της συζύγου του, εξαιρετικής επίσης ζωγράφου και ψηφοθέτιδος Έλλης Μουρέλου, περιλαμβάνει τέσσερις ελαιογραφίες, ένα εξαιρετικής σπανιότητας  σχέδιο (το πρώτο επίσημα παρουσιασμένο σχέδιο του καλλιτέχνη το 1935), μία ακουαρέλα και δεκαέξι χαρακτικά του Λάμπρου Ορφανού. Επίσης, δύο ακρυλικά έργα, μία ελαιογραφία, ένα έργο μεικτής  τεχνικής, ένα σχέδιο, μία ακουαρέλα, και το δυσεύρετο και μοναδικό χαρακτικό της ‘Ελλης Μουρέλου-Ορφανού.

Την έκθεσή μας  συμπληρώνουν τρία επίσης έργα: μία αμφίπλευρη ακουαρέλλα σε χαρτί, μία ξυλογραφία σε πλάγιο ξύλο του Λάμπρου Ορφανού και μία ελαιογραφία σε καμβά της ‘Ελλης Μουρέλου-Ορφανού καθώς και δύο σχέδια της Έλλης Ορφανού τα οποία έχει δωρίσει ο γιός του ζευγαριού, διαπρεπής αρχιτέκτονας Μίνως Ορφανός,  στη μνήμη των γονέων του, στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας .

Όπως τόνισε στο χαιρετισμό της η Προϊσταμένη του Ιστορικού Αρχείου Μουσείου Ύδρας κ. Ντίνα  Αδαμοπούλου που τον σήμανε με τον τίτλο : « Η  ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ «ΜΑΖΙ» ΣΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ «,  η έκθεση αυτή έγινε για να εκπληρωθεί, έστω και εκ των υστέρων,  μία προσωπική επιθυμία-ευχή του εκλιπόντος μεγάλου ζωγράφου και ακαδημαϊκού Παναγιώτη Τέτση, τον οποίο η κ. Αδαμοπούλου θεωρούσε και θεωρεί δεύτερο πατέρα της, όπως η ίδια ανέφερε, και ο οποίος ήταν στενός φίλος του ζεύγους  Ορφανού-Μουρέλου και εκτιμούσε ιδιαίτερα τη δουλειά και το καλλιτεχνικό  έργο και των δύο.   «….. Ένα ζευγάρι εξαιρετικό στη ζωή, είπε η κ. Αδαμοπούλου, εξαιρετικό και στην τέχνη, ο Λάμπρος Ορφανός και η Έλλη  Μουρέλου,   αποκαλύπτει  εκ των έσω  στο στοχαστικό θεατή-περιηγητή  της κοινής του έκθεσης με τον τίτλο «Παράλληλοι Βίοι Τέχνης», το πόσο σημαντική είναι η συνύπαρξη δυο καλλιτεχνών σε καθημερινό, προσωπικό  και  καλλιτεχνικό συνάμα επίπεδο..»  Και τελειώνοντας είπε: » Εξάλλου η εις βάθος σχετική με το καλλιτεχνικό ζεύγος συζήτηση με τον αγαπημένο τους γιο και εκλεκτό μας φίλο, γνωστό Αρχιτέκτονα D.P.L.G  κ. Μίνωα Ορφανό, αλλά και οι παλαιότερες συζητήσεις μας  γι’ αυτούς με τον στενό τους φίλο, αείμνηστο Δάσκαλο και ακαδημαϊκό Παναγιώτη Τέτση, έρχεται να επικυρώσει και να προσυπογράψει τις σχετικές  με την αξία και τη δύναμη του έργου τους απόψεις.» Κλείνοντας τέλος η κα. Αδαμοπούλου  απηύθυνε θερμότατες ευχαριστίες  στον Δήμαρχο Λάρισας και Πρόεδρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας- Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα, κ. Απόστολο Καλογιάννη ,  στην ακάματη Αντιπρόεδρο της Πινακοθήκης κ. Άννυ Ψάρρα και στο σύζυγό της Λαρισαίο γιατρό κ. Κώστα Περήφανο, όπως και στον φίλο αρχιτέκτονα κ. Μίνωα Ορφανό, για την τιμητική παρουσία τους στην Ύδρα, για  το ενδιαφέρον, την βοήθεια και την άψογη σε όλα τα επίπεδα συνεργασία τους για την πραγματοποίηση  της Έκθεσης αυτής.

Στην συνέχεια χαιρετισμό απηύθηνε η Αντιπρόεδρος της Πινακοθήκης της Λάρισας κ. Άννυ Ψάρρα η οποία εξήρε την άριστη συνεργασία μεταξύ των δύο Φορέων και άρτια διοργάνωση της Έκθεσης στην Ύδρα. Μίλησε για τον Πολιτιστικό Θησαυρό που φυλάσσει η Πινακοθήκη Λάρισας- Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα στα 5.000 και πλέον τετραγωνικά μέτρα του χώρου της με σπάνιες συλλογές και πολλά και σπουδαία καλλιτεχνικά έργα. Τέλος δήλωσε εξαιρετικά χαρούμενη για το ξεκίνημα της  νέας αυτής συνεργασίας μεταξύ του Ιστορικού Αρχείου Μουσείου Ύδρας και της Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα, δήλωσε ιδίως το θαυμασμό της για το μουσειακό περιεχόμενο του ΙΑΜΥ και την άριστη προβολή των εκθεμάτων του, και εξέφρασε τη βεβαιότητα της συνέχειας στη συνεργασία που ξεκίνησε, η οποία, όπως είπε, θα ανοίξει  νέους δρόμους στα Πολιτιστικά δρώμενα τόσο της Λάρισσας όσο και της Ύδρας.

Τέλος το λόγο πήρε ο γιος του ζεύγους των καλλιτεχνών,  διαπρεπής αρχιτέκτονας D.P.L.G  κ. Μίνωας Ορφανός, ο οποίος αφού ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τις δύο Διευθύντριες  για την διοργάνωση και τη συνεργασία καθώς και όλους τους παρευρισκόμενους, μίλησε για άγνωστες πτυχές της ζωής των γονιών του καθώς και για έργα, ίσως άγνωστα σε πολλούς, όπως τα σπουδαία και πολύ γνωστά σε όλους χαρακτικά του Λάμπρου Ορφανού  τυπωμένα στα ελληνικά χαρτονομίσματα επί δραχμής, στο δολάριο του Καναδά κ.α. Στη συνέχεια ξενάγησε στους χώρους της Έκθεσης το κοινό των επισκεπτών.

Στα εγκαίνια της Έκθεσης παρευρέθηκαν ο τ.Δήμαρχος Ύδρας κ. Άγγελος Κοτρώνης, ο π. Δήμαρχος Ύδρας κ. Κωνσταντίνος Αναστόπουλος, ο Διοικητής της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού  Ύδρας Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. κ.Ευάγγελος Δανόπουλος, η Πρέσβης κ. Νιννέτα Λούπα,  η εκπρόσωπος της Πρέσβειρας  του Ισραήλ κ. Κάρολ Μιόνι, η Διευθύντρια της Φωνής της Ύδρας κα. Ελένη Χριστοδούλου, ο Διευθυντής του Περιοδικού SARONIC MAGAZINE κ. Γιάννης Προβής, ο Εικαστικός Αλέξης Βερούκας, οι εικαστικοί-ψηφοθέτες κ.κ.  Σοφία Τσιάμη και  Γιάννης Μώρης, ο Πρόεδρος της  ΔΗΜ.Τ.Ο. της Ν.Δ. κ. Εμμανουήλ Πούλος και πλήθος κόσμου.

Leave a Comment